Κατά της δομής μεταναστών: “Είμαστε όλοι ενωμένοι”...Ανακοίνωση του Δήμου Μεγαρέων - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Ιουνίου 02, 2020

Κατά της δομής μεταναστών: “Είμαστε όλοι ενωμένοι”...Ανακοίνωση του Δήμου Μεγαρέων

Ανακοίνωση του Δήμου Μεγαρέων
Στη χθεσινή συνάντηση στο Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου
Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης , στον κ. Μηταράκη:
« Επειδή αντιλαμβάνομαι ότι εμμένετε στα σχέδιά σας κι έχετε πάρει τις αποφάσεις σας, σας δηλώνω ότι εμείς διαφωνούμε κάθετα και θα κάνουμε αυτό, που έκανε πρόσφατα και η Ελλάδα στον Εβρο. Θα οχυρωθούμε και δεν θα περάσει ούτε ένας μετανάστης στο Δήμο Μεγαρέων. »
Συνεδρίασε τη Δευτέρα το βράδυ η Επιτροπή Αγώνα

Δεν είχε το αναμενόμενο θετικό αποτέλεσμα η χθεσινή συνάντηση του Δημάρχου Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη και εκπροσώπων της Βουλής, της Αντιπεριφέρειας, της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Περάμου και των επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Μεγαρέων με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη σχετικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας δομής φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών στη Νέα Πέραμο και παραμένει ανοικτό το θέμα για νέα συνάντηση και συζήτηση την προσεχή Πέμπτη, ξανά στο Υπουργείο.

Το ραντεβού που είχε ζητήσει ο Δήμαρχος κι είχε κλειστεί μέσω του Βουλευτή της Περιφέρειας Αττικής κ. Βαγγέλη Λιάκου είχε οριστεί για τις 12.00 το μεσημέρι.

Η συζήτηση άρχισε λίγο αργότερα στον τέταρτο όροφο του Υπουργείου και διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες.

Στη σύσκεψη αυτή ήσαν παρόντες ο Υπουργός κ. Μηταράκης με τον υπεύθυνο Τύπου του Υπουργείου και δύο ειδικούς Συμβούλους, συνεργάτες του Υπουργού, ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Θανάσης Μπούρας, ο Γραμματέας της Βουλής και Βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής κ. Βαγγέλης Λιάκος και ο Βουλευτής επίσης της Περιφέρειας Αττικής κ. Γιώργος Κώτσηρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κ. Λευτέρης Κοσμόπουλος, οι επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων κ.κ. Γιώργος Κουμπέτσος, Γιώργος Μπερδελής, Κλεάνθης Βαρελάς και Αγγελος Μακρυγιάννης, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Κοινότητας Νέας Περάμου κ. Γιάννης Σεβαστής, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιώργος Στρατούρης ως εκπρόσωπος της Τοπικής Οργάνωσης της Ν.Δ. και ο υπεύθυνος του Γραφείου Επικοινωνίας του Δήμου και Ειδικός Συνεργάτης του Δημάρχου Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη κ. Γιάννης Γκίνης.
Στο ξεκίνημα της συζήτησης ο Υπουργός ανέφερε ότι στα σχέδια του Υπουργείου είναι η δημιουργία δομής φιλοξενίας 400 – 500 προσφύγων στη Νέα Πέραμο γιατί προσφέρθηκε από την Οικονομική Επιτροπή της Εκκλησίας της Ελλάδος ο συγκεκριμένος χώρος με τα υφιστάμενα οικήματα και πως αντιλαμβάνεται τις αντιρρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας αναφέροντας χαρακτηριστικά πως “ότι και να μου πείτε το δέχομαι κι έχετε δίκηο, όμως εδώ υπάρχει οξύ εθνικό ζήτημα αντιμετώπισης του προσφυγικού προβλήματος το οποίο συνίσταται σε 100.000 πρόσφυγες – μετανάστες και πρέπει να ληφθούν αποφάσεις”.

Τον λόγο πήρε πρώτος ο Δήμαρχος, ο οποίος αφού επέδωσε φάκελλο με όλα τα υποστηρικτικά στοιχεία και το Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου στον Υπουργό προσπάθησε να του δώσει να καταλάβει ότι ο χώρος αυτός δεν προσφέρεται για να γίνει η συγκεκριμένη δομή γιατί δίπλα ακριβώς είναι εγκαταστάσεις αποθηκών πετρελαίου, το Κέντρο Ειδικών Καταδρομών, αποθήκες πυρομαχικών, κεντρικός αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου, κοντά σε οικισμό με Ρομά και μέσα σε δασική περιοχή και κυρίως σε περιοχή που υπάρχουν πολλές κατοικίες μονίμων κατοίκων.

Πρόσθεσε δε ότι η άκριτη αυτή επιλογή με την δικαιολογία ότι αυτός ο χώρος επελέγη διότι τον προσφέρει η Εκκλησία είναι λανθασμένη επιλογή και άδικη διότι στην περιοχή του Δήμου Μεγαρέων υπάρχουν σήμερα τρείς με πέντε χιλιάδες πολίτες τρίτων χωρών Πακιστανοί, Ινδοί άλλοι νόμιμοι κι άλλοι παράνομοι πλήν όμως η περιοχή του Δήμου Μεγαρέων είναι υπερκορεσμένη κι έχει καλύψει υπερ του δέοντος την όποια υποχρέωση στην πολιτεία που θέλει να στεγάσει τους μετανάστες αναλογικά σε όλες τις περιφέρειες κι αξίωσε τέλος από τον Υπουργό να βρεί αλλού άλλον διαθέσιμο χώρο πέρα κι έξω από τα όρια του Δήμου Μεγαρέων.

Η θέση αυτή του Δημάρχου ενισχύθηκε σημαντικά από την τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής κ. Λευτέρη Κοσμόπουλου ο οποίος επεσήμανε τους υπαρκτούς κινδύνους από κάποιο ατύχημα ή τρομοκρατική ενέργεια στις παρακείμενες εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων τονίζοντας ότι η Δυτική Αττική αντιμετωπίζεται ως η πίσω αυλή της Αθήνας και σε κάθε περίπτωση η επιλογή του χώρου της 75 ΜΕ στη Νέα Πέραμο δεν γίνεται δεκτή, ασυζητητί.

Την ίδια υποστηρικτική στο Δήμο θέση έλαβαν όλοι οι επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων και ο Πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου της Κοινότητας Νέας Περάμου κ. Γιάννης Σεβαστής.

Καθαρή θέση κατά της δημιουργίας δομής φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών στη Νέα Πέραμο ή σε άλλο σημείο του Δήμου Μεγαρέων πήραν τόσο ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Θανάσης Μπούρας όσο και οι δύο Βουλευτές Βαγγέλης Λιάκος και Γιώργος Κώτσηρας.

Ο Υπουργός αφού άκουσε όλους τους παρισταμένους, που συμμετείχαν στο τραπέζι της συζήτησης ζήτησε να του υποδειχθούν άλλοι χώροι στη Δυτική Αττική, σε άλλη συνάντηση εντός της εβδομάδος στο Υπουργείο αλλιώς θα επιμείνει στην αρχική του θέση.

Σε αυτή την τοποθέτηση του Υπουργού όλοι αντιτάχθηκαν και κλείνοντας τη συζήτηση ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης δήλωσε:

« Επειδή αντιλαμβάνομαι Κύριε Υπουργέ ότι έχετε πάρει χωρίς καμία διαβούλευση της αποφάσεις σας, σας λέω ότι όλοι εμείς διαφωνούμε κάθετα με τα σχέδιά σας, θα βρεθούμε απέναντι και θα κάνουμε αυτό, που έκανε το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα μας στον Εβρο. Θα οχυρωθούμε και δεν θα περάσει ούτε ένας μετανάστης στην περιοχή του Δήμου Μεγαρέων. Θα πάμε σε πόλεμο.»

Μετά την συνάντηση στην είσοδο του Υπουργείου όλοι προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ τονίζοντας ότι ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ.

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης δήλωσε κατά την έξοδό του από την σύσκεψη τα εξής:

« Τα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα. Παρά τα όσα υποστηρίξαμε ο Υπουργός δεν ανταποκρίθηκε θετικά. Θα το παλέψουμε όμως όλοι ενωμένοι και τελικά θα δικαιωθούμε. Την Πέμπτη 4 Ιουνίου ώρα 14.00 θα γίνει νέα συνάντηση με τον κ. Μηταράκη και μέχρι τότε ελπίζω να έχουν αλλάξει τα πράγματα.»

Εξ άλλου με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό ο κ Σταμούλης στο facebook αργά το απόγευμα της Δευτέρας 1ης Ιουνίου δήλωσε:



« Απόψε στις 20:00 θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής αγώνα, για να οργανώσουμε όλοι μαζί, διοίκηση του δήμου, επιτροπή αγώνα και πολίτες, τις κινητοποιήσεις, που θα κάνουμε για να αποτρέψουμε τη δημιουργία δομής μεταναστών – προσφύγων, που σχεδιάζεται από το Υπουργείο Μετανάστευσης για τη Νέα Πέραμο. Δήλωσα ξεκάθαρα σήμερα πως αν δεν παλέψουμε όλοι μαζί, οι πιθανότητες να νικήσουμε μειώνονται.»

Εν τω μεταξύ συγκροτήθηκε σε σώμα χθές το βράδυ η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ με Πρόεδρο τον Αντιδήμαρχο και πρώην Δήμαρχο Νέας Περάμου κ. Σταύρο Φωτίου του Νικολάου και μέλη τον κ. Γιάννη Σεβαστή, Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Περάμου, την κ. Γκοσδή Χρυσή, Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής ενότητας των Μεγάρων, τον κ. Βαρελά Κλεάνθη, τον κ. Φωτίου Σταύρο του Κων/νου Αντιδήμαρχο Νέας Περάμου, τον κ. Αγγελο Μακρυγιάννη, τον κ. Γιάννη Πομόνη, τον κ. Παναγιώτη Παρασκευά, τον κ. Χρήστο Γκίνη, τον κ. Δημήτρη Δάλλα, τον κ. Σπύρο Κουντεμάνη, τον κ. Σπύρο Γαρυφάλλη, και τον κ. Νικόλαο Χαλόφτη.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος και οι επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων το πρωϊ της Δευτέρας 1ης Ιουνίου, ώρα 10.00 επισκέφθηκαν και είχαν συζήτηση με τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Μεγάρων & Σαλαμίνος κ.κ. Κωνσταντίνον, ο οποίος δήλωσε ομόθυμη συμπαράσταση στον αγώνα του Δήμου και τάσσεται ανεπιφύλακτα κατά της δημιουργίας δομής φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών εντός των ορίων του Δήμου Μεγαρέων.

Με απόφαση εξ άλλου της Επιτροπής αγώνα την Τετάρτη 3 Ιουνίου, ώρα 8 το βράδυ θα γίνει ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου της Νέας Περάμου και προσκαλούνται όλοι οι συμπολίτες να δώσουν το δυναμικό τους παρών.



enimerosi-news.gr

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες