''ΝΕΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ-THE NEW NORMAL''. Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ TOY ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗ ΤΩΝ ΗΠΑ LANCE GOODEN ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ! - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Κυριακή, Απριλίου 05, 2020

''ΝΕΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ-THE NEW NORMAL''. Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ TOY ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗ ΤΩΝ ΗΠΑ LANCE GOODEN ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ!

Αποκλειστική συνέντευξη του στενού συνεργάτη του Προέδρου των ΗΠΑ στον Κώστα Παπαδόπουλο για την “Ενημέρωση της Περ. Πελοποννήσου”

 
* Κώστας Παπαδόπουλος

Ο διάσημος Αμερικανός καλλιτέχνης Andy Warhol έχει αναφερθεί στην Φήμη, λέγοντας “Όλοι θα είναι διάσημοι για 15 λεπτά”. Ως εκ τούτου, η πανδημία του Κορονοϊού θα έχει τα “δεκαπέντε λεπτά φήμης” που της αρμόζουν κάτω από τον Ήλιο, και σε κάποιο χρονικό σημείο θα σβήσει και θα εξαφανιστεί. Όταν γίνει αυτό, θα επανέλθει η Ανθρωπότητα στην “συνήθη πρότερη κατάσταση ” ή θα προκύψει μια “νέα Κανονικότητα – a new Normal”;

Ο Aμερικανός Γερουσιαστής Lance Gooden (R-TX) αποδείχθηκε ευγενής και προσιτός στο κάλεσμα μας, και μας έδωσε την ευκαιρία να του θέσουμε ερωτήματα σχετικά με τις Κοινωνικό – Οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του Κορωνοϊού στις ΗΠΑ και όχι μόνον.

Παγκοσμίως, βρισκόμαστε στην εποχή του Κορωνοϊού και ίσως σε μια φάση παρανοϊκού φόβου λόγω των «αβεβαιοτήτων» που έχει προκαλέσει ο ιός.

Κ. Γ. Παπαδόπουλος: Ποια είναι η κύρια ανησυχία για τον ιό στις ΗΠΑ; Είναι η μεγάλη θνησιμότητα, ή είναι η πιθανή κατάρρευση του συστήματος Υγειονομικής περίθαλψης εξαιτίας της ελλείψεως φαρμάκων για τη θεραπεία των ασθενών;

Lance Gooden: Η πρωταρχική ανησυχία της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι να προστατεύει τις ζωές των Αμερικανών. Αυτό το κάνουμε υποστηρίζοντας τους Περιφερειακούς και τους Τοπικούς φορείς που είναι υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση της κρίσης στην πρώτη γραμμή και στο να στηρίζουμε την Οικονομία μέχρι η κατάσταση να εξομαλυνθεί και να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα.


“Ο πρόεδρος Trump δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι, “δεν μπορούμε να αφήσουμε τη θεραπεία να είναι χειρότερη από το ίδιο το πρόβλημα… πολλοί άνθρωποι συμφωνούν μαζί μου. Η χώρα μας δεν είναι φτιαγμένη για να κλείσει, να βάλει λουκέτο. Ο λαός μας είναι γεμάτος από ζωτικότητα, σθένος και ενέργεια. Δεν θέλουν να κλειδωθούν σε ένα σπίτι ή ένα διαμέρισμα, δεν είναι για τη χώρα μας αυτή η συνταγή”.


Κ.Γ.Παπαδόπουλος: Μπορεί η Αμερικανική οικονομία να χειριστεί ένα ολικό “κλείσιμο-λουκέτο” για δύο έως τρεις μήνες ή μερικό κλείδωμα για 18 μήνες, όπως πρότειναν διάφοροι εμπειρογνώμονες του συστήματος υγείας; Ποιες θα ήταν οι Οικονομικές και Κοινωνικές συνέπειες μιας τέτοιας ενέργειας;


lance Gooden: Ο Πρόεδρος Trump έχει απόλυτο δίκιο που λέει ότι η οικονομία μας δεν έχει σχεδιαστεί για αυτό το ενδεχόμενο- καμία οικονομία δεν έχει. Η κατάσταση απαιτεί να διατηρήσουμε αυτούς τους περιορισμούς προς το παρόν, αλλά πρέπει να επανέλθουμε σε μια φυσιολογική κατάσταση νωρίτερα, παρά αργότερα.


(Ο Πρόεδρος Trump ανέφερε για το θέμα της Οικονομίας, “Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, να “βάλουμε λουκέτο” και να πιστεύουμε ότι όλα τα πράγματα θα είναι θαυμάσια. Θα υπάρξουν τεράστιες επιπτώσεις. Θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα με θανάτους… πιθανώς πολύ περισσότερους θανάτους από αυτούς που πιθανολογούμε ότι θα επιφέρει από μόνος του ο ιός. “

Εν τω μεταξύ, ένας αριθμός ρεκόρ 3,3 εκατομμυρίων ανθρώπων υπέβαλε αιτήσεις ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, ενώ ένα ποσοστό του πληθυσμού των ΗΠΑ μετά την κρίση του 2008 ζει από “μήνα σε μήνα” λόγο ελλείψεως επαρκών αποταμιεύσεων).


Κ.Γ. Παπαδόπουλος: Δεν θα προκαλέσει ένα “λουκέτο” στην Οικονομία την πτώχευση και την καταστροφή των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων; Δεν θα υπάρξουν φαινόμενα οικογενειακής βίας, εξεγέρσεων, λεηλασιών, κλπ;


Lance Gooden: Θα είχαμε αυτά τα φαινόμενα. Γι ‘αυτό το λόγο το Κογκρέσο έδρασε για να αποτρέψει τέτοιου είδους φαινόμενα την περασμένη εβδομάδα περνώντας το πιο εκτεταμένο νομοσχέδιο Οικονομικής ανακούφισης στην Αμερικανική ιστορία. Δώσαμε στις Μικρές Επιχειρήσεις τα απαραίτητα μέσα που χρειάζονται για να επιβιώσουν και να αντεπεξέλθουν σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.


Κ.Γ.Παπαδόπουλος: Δεν υπάρχουν θέματα υλικοτεχνικής υποστήριξης όσον αφορά την παραγωγή, την μεταφορά και την βιομηχανική επεξεργασία των τροφίμων καθώς και της ενέργειας, για 330 εκατομμύρια κατοίκους υπό μακρά περίοδο κλειδώματος;


Lance Gooden: Ευτυχώς όχι, οι αγρότες μας και οι οδηγοί φορτηγών κρατούν τη χώρα πλήρως τροφοδοτούμενη. Έχουμε όλα τα τρόφιμα που χρειαζόμαστε για να αντεπεξέλθουμε – η αλυσίδα εφοδιασμού μας είναι απόλυτα ασφαλής (rock solid).


Κ.Γ.Παπαδόπουλος: Είναι έτοιμη η Αμερική να θεσπίσει μια μορφή προσωρινού Καθολικού Βασικού Εισοδήματος (UBI) κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης-καραντίνας; και εάν ναι, πώς μια τέτοια ενέργεια θα επηρέαζε την “θέση” του δολαρίου ως Παγκόσμιου νομίσματος;


Lance Gooden: Μόλις ψηφίσαμε το μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας στην Αμερικανική ιστορία για να βοηθήσουμε τις οικογένειες να ξεπεράσουν αυτή την κρίση. Θα ήθελα να δω πόσο αποτελεσματικά είναι αυτά τα νομοθετικά μέτρα πριν εξεταστούν πρόσθετα.

Ο κύριος James Clyburn (D- S.C.) εκπρόσωπος του Δημοκρατικού κόμματος (Majority Whip) στην Βουλή των Αντιπροσώπων αναφέρεται ότι είπε πρόσφατα προς στους βουλευτές του: «Αυτή είναι μια τεράστια ευκαιρία για την αναδιάρθρωση των πραγμάτων ώστε να ταιριάζουν στο Όραμα μας». Επίσης, ο Κινέζος διπλωμάτης κύριος Lijian Zhao προώθησε πρόσφατα μια θεωρία συνωμοσίας ότι ο Αμερικανικός στρατός έφερε τον Κορωνοϊό στην Κίνα κατά τη διάρκεια των 7ων Παγκοσμίων Στρατιωτικών Αγώνων στην Wuhan.


Κ.Γ.Παπαδόπουλος: Είναι ο Κορωνοϊός ένα ιατρικό ζήτημα, ένα ζήτημα Πολιτικής και Οικονομικής ατζέντας ή μπορεί να είναι και τα δύο;


Lance Gooden: Κάθε πτυχή της χώρας μας έχει επηρεαστεί. Αυτό που κάνει την Αμερική τόσο ξεχωριστή είναι ότι υπό καταστάσεις κρίσης ενωνόμαστε παρά τις πολιτικές μας αντιθέσεις. Σχόλια όπως αυτά του κ. Clyburn κάνουν το αντίθετο.



Κ.Γ.Παπαδόπουλος: Τα θέματα “Russia-gate” (επιρροής της Ρωσίας στις εκλογές του 2016) και της καταγγελίας εναντίον του Προέδρου περί Παραβάσεως Καθήκοντος κατέρρευσαν προσφάτως. Έχουν αποφασίσει οι Δημοκρατικοί και υποστηρικτικά ΜΜΕ να χρησιμοποιήσουν το θέμα του Κορωνοϊού ώστε να εκτροχιάσουν την Προεδρία του κυρίου Trump και να τον νικήσουν στις επερχόμενες εκλογές του Νοέμβριου;


Lance Gooden: Ενώ ο Πρόεδρος Trump και η ομάδα εργασίας του κάνουν ότι μπορούν για να κρατήσουν τη χώρα μας ασφαλή, τα ΜΜΕ εξακολουθούν να διαστρεβλώνουν τις ειδήσεις για να υπονομεύσουν τη διοίκησή του. Και πάλι, χρησιμοποιούν αυτή την κρίση για να διχάσουν τη χώρα σε μια εποχή που ο Πρόεδρος Trump προσπαθεί να μας ενώσει.


(Ο Κορωνοϊός αποκάλυψε την «Αχίλλειο φτέρνα» της Παγκοσμιοποίησης σε περιόδους κρίσης και αυτή είναι οι περίπλοκες και μακρινές γραμμές τροφοδοσίας για βασικά προϊόντα, όπως τα φάρμακα, η ενέργεια και τα τρόφιμα. Οι ΗΠΑ είναι αυτάρκης στους δύο τελευταίους τομείς).


Κ.Γ.Παπαδόπουλος:Πρέπει οι ΗΠΑ να επαναφέρουν την παρασκευή φαρμάκων, και την παραγωγή ιατρικού εξοπλισμού και βασικών ειδών υψηλής τεχνολογίας στις ΗΠΑ ή στην εμπορική ζώνη της NAFTA;


Lance Gooden: Αυτή η πανδημία έχει αναδείξει πολλά προβλήματα με τις αλυσίδες εφοδιασμού στον Ιατρικό τομέα, ιδιαίτερα αυτές των εταιριών φαρμάκων. Πρέπει να παρασκευάσουμε φάρμακα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, στις Ηνωμένες Πολιτείες.


(Έχουν υπάρξει πρόσφατα αναφορές στον Διεθνή Τύπο ότι το Κοινωνικό, Οικονομικό και Πολιτικό στρες που έχουν προκαλέσει οι επιπτώσεις του Κορωνοϊού στην Νότια Ευρώπη, η συνεχιζόμενη ανεξέλεγκτη εισροή παράνομων μεταναστών, η γενική Πολιτική και Οικονομική παράλυση της ΕΕ και η κατάργηση επί τοις πράγμασι της θεμελιώδους αρχής της Αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών της ΕΕ, θα αποσταθεροποιήσουν την Ευρώπη και θα είναι οι πρόδρομοι για την τελική της διάλυση).




Κ.Γ.Παπαδόπουλος: Θεωρείτε αυτήν την πολιτική σκέψη ως εφικτή; και εάν ναι, ποια θα είναι η θέση των ΗΠΑ σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο; άμεση εμπλοκή ή απομόνωση-αδιαφορία;

Lance Gooden: Η ιδέα ότι αυτή η πανδημία θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση της ΕΕ φαίνεται πρόωρη. Δεν θα εικάσω για το ποια ενδεχομένως να είναι η θέση της Αμερικής έναντι τέτοιων περιπτώσεων.


Κ.Γ.Παπαδόπουλος: Σε ένα τέτοιο σενάριο, ποιες χώρες είναι θεμελιώδεις για τα βασικά στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ; Είναι η Ελλάδα στην λίστα των κρατών; και αν όχι, τι θα χρειαζόταν για να είναι;


Lance Gooden: Η Ελλάδα είναι ένας ισχυρός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, γι ‘αυτό είμαι περήφανος που γιορτάζω την Ελληνική κληρονομιά και παρίσταμαι στην ομάδα εργασίας του Κογκρέσου περί Ελληνικών θεμάτων (Congressional Hellenic Caucus).


“Υπήρχε αυτή η φράση «η νέα Κανονικότητα- the new Normal». Δεν μου άρεσε ποτέ αυτή η φράση. Θα μπορούσα ίσως να την ορίσω ως εξής; καλά, τα πράγματα δεν μπορούν και δεν θα είναι πλέον τα ίδια” Dan Rather (CBS News)


Κ.Γ.Παπαδόπουλος: Ζούμε ενδεχομένως και αισθανόμαστε την παρούσα κατάσταση ως μια “νεα Κανονικότητα – new Normal”;


Lance Gooden: Όχι, μόλις καταφέρουμε να νικήσουμε αυτόν τον ιό, θα επιστρέψουμε στη ζωή όπως ήταν πριν από αυτή την πανδημία. Θα θυμόμαστε και θα μαθαίνουμε από αυτές τις ασυνήθιστες στιγμές, αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να γίνει αυτή η κατάσταση η “νέα Κανονικότητα – the new Normal”.


Σημείωση: Ο κύριος Lance Gooden είναι μέλος της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων (Congressman) και εκπροσωπεί το 5ο Διοικητικό Διαμέρισμα του Τέξας. Είναι μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών του Σώματος της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου υπηρετεί ως Αντιπρόεδρος της Υποεπιτροπής Βουλής για θέματα Στέγασης, Ανάπτυξης Κοινοτήτων και Ασφάλισης. Πριν από την ένταξή του στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, ο κ. Gooden υπηρέτησε τρεις θητείες στη Βουλή των Αντιπροσώπων του Τέξας.


*Πρώην Mηχανικός της JPL-NASA και πρώην πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού λόμπι της Νοτίου Καλιφόρνια.




Πηγή: https://www.enpel.gr

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες