“Bold”: Φωτογραφίες που εξυμνούν τη γυναικεία ομορφιά χωρίς μαλλιά - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 27, 2020

“Bold”: Φωτογραφίες που εξυμνούν τη γυναικεία ομορφιά χωρίς μαλλιά

Η φωτογράφος Carolien Sikkenk απαθανατίζει θαρραλέες γυναίκες που έχουν χάσει τα μαλλιά τους λόγω ακτινοβολιών ή χημειοθεραπειών, αναδεικνύοντας την ομορφιά τους.Για τις περισσότερες γυναίκες η απώλεια των μαλλιών είναι μία δύσκολη εμπειρία. Από τα αρχαία χρόνια ακόμα, τα μαλλιά -και δη τα μακριά- θεωρούνταν «ένδειξη αίγλης, δύναμης και πνευματικής ακτινοβολίας»· με τη σκέψη αυτή να υποβόσκει στο πίσω μέρος του μυαλού μας, είναι απόλυτα κατανοητές και δικαιολογημένες οι όποιες επιπτώσεις επιφέρει στη γυναικεία ψυχολογία η απώλεια τους, ως αποτέλεσμα ακτινοβολίας ή εξαιτίας χημειοθεραπειών.


Φωτογραφία: Carolien Sikkenk


Για τη φωτογράφο Carolien Sikkenk, η μορφή των γυναικών αυτών μπορεί να αλλάζει, ωστόσο η ομορφιά τους παραμένει ίδια με μόνη διαφορά ότι ελλείψει μαλλιών αναδεικνύεται με αλλιώτικο τρόπο. Άλλα χαρακτηριστικά κεντρίζουν την προσοχή όπως οι γωνίες του προσώπου, τα ζυγωματικά, οι χαρωπές φακίδες, το σχήμα των χειλιών, η λάμψη των ματιών. Τα μαλλιά δεν αποσπούν πια την προσοχή από την αγνή ομορφιά του προσώπου. Τα πρόσωπα εν τη απουσία τους ακτινοβολούν δύναμη, συναίσθημα και θηλυκότητα. Και αυτό ακριβώς ήθελε να αποδείξει δημιουργώντας τη σειρά φωτογραφιών με τίτλο «Bold».


Φωτογραφία: Carolien Sikkenk

«Η έμπνευση ήρθε μία μέρα μετά από ένα σχόλιο της αδερφής μου, της Annemiek. Η οικογενειακή επιχείρηση αφορά στη δημιουργία περουκών, ο πατέρας μας την έστησε και στη συνέχεια την ανέλαβε η αδερφή μου. Μια μέρα, μετά τη δουλειά ήρθε από το σπίτι μου για φαγητό. Μου είπε πως είχε βοηθήσει εκείνο το απόγευμα μία γυναίκα με σοβαρή απώλεια μαλλιών μετά από χημειοθεραπείες. Την είχε συμβουλέψει να ξυρίσει το κεφάλι της για να ξεπεράσει το στάδιο της απώλειας των μαλλιών, κατά τη διάρκεια του οποίου θα μπορούσε να φορέσει μία περούκα. Αυτό την έκανε πάρα πολύ δυστυχισμένη και όταν ξύρισε τα μαλλιά της, το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να κοιτάει τον εαυτό της στον καθρέφτη και να κλαίει αναφωνώντας “είμαι τόσο άσχημη”. Η αδερφή μου ωστόσο, είδε το όμορφο πρόσωπό της και το μόνο που μπορούσε να σκεφτεί ήταν “Wow, είσαι τόσο όμορφη! Μακάρι να μπορούσες να δεις τον εαυτό σου μέσα από τα μάτια μου, έστω και για ένα δευτερόλεπτο!” Και έτσι η Annemiek με ρώτησε αν υπήρχε κάτι που μπορούσα να κάνω ως φωτογράφος», εξηγεί η Carolien Sikkenk για να προσθέσει αμέσως:


Φωτογραφία: Carolien Sikkenk

«Σύντομα ανακάλυψα ότι όταν τα μαλλιά φεύγουν, μία διαφορετική ομορφιά αποκαλύπτεται. Πρωταγωνιστές γίνονται άλλα χαρακτηριστικά, ενώ επειδή δε μπορούν να κρυφτούν πίσω από αυτά, τα συναισθήματα ζωντανεύουν ακόμη περισσότερο στο πρόσωπό τους. Η φωτογράφιση αυτών των γυναικών ήταν μία πολύ ξεχωριστή αναζήτηση για να απαθανατίσω την ομορφιά, τη δύναμη, την καθαρότητα και το κουράγιο τους».



Αυτήν τη στιγμή, η έκθεση της Carolien Sikkenk ταξιδεύει ανά τον κόσμο και παρουσιάζει περισσότερες από 50 υπέροχες παρουσίες. Μεταξύ αυτών βρίσκονται αρκετές Ελληνίδες, αλλά και Ιταλίδες που συνάντησε στον αγώνα Race for the Cure στη Ρώμη. Όπως λέει χαρακτηριστικά η Sikkenk, «χρειάζεται θάρρος για να αφήσεις τους άλλους να σε δουν “γυμνή”. Οι γυναίκες αυτές, μπορεί να μην έχουν μαλλιά αλλά έχουν τόλμη: είναι δυνατές και γενναίες».

Και ιδιαίτερα λαμπερές, προσθέτουμε εμείς.


Φωτογραφία: Carolien Sikkenk

Λίγα λόγια για την Carolien Sikkenk
H Carolien Sikkenk είναι επαγγελματίας φωτογράφος με βάση την Ολλανδία. Σπούδασε Φωτογραφία στην Ακαδημία Φωτογραφίας του Άμστερνταμ με το μάστερ της να εστιάζει στα πορτραίτα και τη φωτογραφία στη διαφήμιση. Της αρέσει να φωτογραφίζει ανθρώπους σε διαφορετικά περιβάλλοντα, ενώ δηλώνει ευτυχισμένη που μπόρεσε να κάνει το πάθος της επάγγελμα. Παλαιότερα έργα της -από πορτραίτα και φωτογραφικά ντοκιμαντέρ, μέχρι φωτογραφίσεις μόδας και διαφημίσεις- έχουν φιλοξενηθεί σε περιοδικά, διαφημιστικές καμπάνιες και εκθέσεις σε όλο τον κόσμο.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες:


Φωτογραφία: Carolien Sikkenk


Φωτογραφία: Carolien Sikkenk


Φωτογραφία: Carolien Sikkenk


Φωτογραφία: Carolien Sikkenk

από την ΡΑΦΑΕΛΛΑ ΡΑΛΛΗ-marieclaire.gr

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες